top of page
Search

Muutetaan maailma asenne kerrallaan

Updated: Apr 25, 2022

Maailma ei tule olemaan koskaan valmis, mutta asenne kerrallaan voimme parantaa sitä!


Keskuudessamme on valtavasti valveutunutta, älykästä ja viisasta porukkaa, mutta siitäkin huolimatta, ja juuri siitä syystä haluan nostaa esille tärkäen asian.


Elämme vuotta 2021 ja siltikin seksuaalivähimmistöihin kuuluvat ihmiset kokevat jatkuvasti olettamuksia, asenteita ja jopa tietämättömyyttä.
Lhbti lyhenne tarkoittaa lesbot, homot, biseksuaalit, transihmiset ja intersukupuoliset ihmiset (Ihmisoikeudet.net 2021).


Lhbti-ihmisten eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia koskeva julkinen keskustelu typistyy usein helposti muutamaan aiheeseen, kuten samaa sukupuolta olevien ihmisten avioitumisoikeuteen tai transihmisten itsemääräämisoikeuteen.


Tanskalainen leluvalmistaja Lego lanseeraa kesäkuussa 2021 upean Pride-sarjan, jonka nimi on Everyone is Awesome. Siinä on legohahmoja 11 värissä sateenkaaren- ja translipun mukaisesti.


Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämisessä on kuitenkin kyse kaikkien sellaisten syrjivien käytäntöjen näkyväksi tekemisestä ja poistamisesta, jotka estävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien tosiasiallisen toteutumisen.


Seksuaalivähemmistöjen syrjintä näkyy monilla elämänalueilla, ja sitä esiintyy syrjinnän eri muodoissa. Seksuaalivähemmistöt voivat kohdata niin rakenteellista syrjintää kuin erilaisissa arjen tilanteissa tapahtuvaa syrjintää ja häirintää.

Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvässä syrjinnässä ja häirinnässä voi olla kyse esimerkiksi siitä, että maistraatissa ei suostuta vihkimään samaa sukupuolta olevaa paria, koulussa oppilasta kiusataan seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, seksuaalivähemmistöön kuuluvalle henkilölle heitetään loukkaavia seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä vitsejä töissä tai asuntoa ei vuokrata samaa sukupuolta olevalle pariskunnalle.


Moninaisuuden tunnustaminen ei tarkoita sukupuolien välisten erojen kieltämistä. Ne täytyy yhtälailla tunnustaa, mutta painottaen, että vieläkin suuremmat erot ovat yksilöiden välillä yhden sukupuolikategorian sisällä. Kaikki olemme ainutlaatuisia ja moninaisia yksilöitä monella tapaa.


Omalta osaltani ja tulevan lisäammattinikin vuoksi haluaisin nostaa keskusteluun myös heteronormatiivisen asenteen terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa kohdatessamme potilaita, kuntoutujia ja asiakkaita.


Äiti on äiti vastaanotolla huolimatta onko kotona oleva puoliso mies vai nainen, potilas on potilas huolimatta seksuaalisesta suuntautumisesta, kuntoutuja on kuntoutuja huolimatta mieltääkö hän itensä mieheksi tai naiseksi.


Muutetaan maailmaa, askel ja asenne kerraallaan!
107 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page