top of page

​​Spiraalistabilaatio on kehonhallintamenetelmä, jonka tavoitteena on liikkuessa hyvin tuettu, mutta vapaa selkäranka. Harjoitteilla aktivoidaan kehon spiraalimaiset lihasketjut, jolloin selkäranka pitenee, ja välilevyihin kohdistyva paine pienenee.  Keho vapautuu liikkumaan. Tavoite on parantaa kehonhallintaa jokapäiväisessä kävelyssä ja liikkumisessa, kuin myös erilaisissa urheilusuorituksissa.

SPS eli spiraalistabilisaatio-harjoitukset vahvistavat heikkoja ja vapauttavat kireitä lihaksia ja lihasketjuja. Näin lihastasapaino paranee ja rangan ja nivelten liikkuvuus kasvaa. Rennommat pinnalliset lihakset mahdollistavat toiminnallisten spiraaliketjujen aktivoinnin. Liikkeesi on hallitumpaa, vapaampaa ja vähemmän selkää kuormittavaa.

Spiral Stabilization (SPS - Spiraalistabilaatio), on tsekkiläisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistuneen lääkärin Richard Smišekin yli 30 vuotisen työn tuloksena kehittämä kehonhallinta- ja terapiamenetelmä.

Smišekin tyttäret Katerina ja Zuzana Smiškova, lääkäreitä hekin, ovat nyt isänsä apuna kehittämässä metodia edelleen ja kouluttamassa ympäri maailmaa.

SPS metodin pohjana on laaja spiraali- ja vertikaali- lihasketjujen tutkimustyö. Tähän mennessä on kartoitettu yli 50:n lihasketjun anatomia ja toiminta niin itsenäisenä lihasketjuna kuin osana toiminnallisia liikkeitä. Vatsalihaskorsetin merkitys korostuu kaikissa harjoituksissa.

Spiraalistabilaation avulla vahvistetaan syvien keskivartalon lihasten toimintaa ja pyritään rentouttamaan selän pitkittäisten ojentajalihasten ylijännittyneisyyttä. Näin vähennetään painetta välilevyissä, parannetaan selän aineenvaihduntaa sekä luodaan tilaa selkänikamien väliin.  Ryhtisi kohenee. SPS  harjoitteita voidaan käyttää täydentämään muita harrastus- ja terapiamuotoja,  ja sopii erinomaisesti mm. pilatesharjoittelun rinnalle.

Koen, että spiraalistabilisaation yhdistäminen pilatesharjoituksiin on täydellinen kehonhuollon muoto. Kivuton selkä ja hallittu keskivartalo on mahdollinen saavuttaa vielä keski-ikäisenä vuosien kipuilun jälkeen!

bottom of page